Friday, 21 November 2014

BAKSO KUBUR CINA

hi korang... ha! jangan terkejut dengan entry kali ni! tempat ni memang wujud ye kengkawan... dan rupenye agak popular bile luna type "Bakso kubur cina johor".. ramai gak yang dah tulis pasal tempat ni..

Sumber google : Antara review

Sebenarnye.. dah lama dah plan nak try makan kat sini, tapi oleh kerana memikirkan tahap ke spooky-an tu.. tu yang terbantut! mana taknye... opismate siap ckp.. korang berani ke nak makan kat sane.. kne lintas kat kawasan kubur cina! dalam fikiran luna time tu, fikir.. eh.. yang tukang masak tu manusia ke idak... heheheeeeee... kenapelah die bukak kedai kat kubur...... why??? Dan mase nak on the way ke sane.. die tambah lak lagi... "kerete tak boleh masuk dalam tau.. korang kne park kete kat atas.. lepas tu kene turun bukit.. kedai tu kat bawah.." haa.. korang nk tau ape yang Luna gambarkan dalam fikiran time tu.... nindiaaaa.... hah hah hah..

Sumber gugel : Penjual bakso dalam cerite sinetron

sumber gugel : park kat sini.. pastu kene menapak utk ke kedai? huish!! wooosh wooosh!!

Tapi demi Bakso yang sedap... kiteorang layankan jelah... hilang dah segala perasaan takut tu... so malam tu.. kiteorang pun drive ke Jalan Pujaan.. haa.. tengok.. name jalan pon dah macam seram kan? berhadapan dengan Jalan Pujaan ni ada sebuah gereje.. so boleh dijadikan landmark kalau korang first time berkunjung ke sini...

Sumber Anjelite : Jalan Pujaan

 
Sumber Anjelite : kubur ni betul2 depan warung bakso.. tapi kiteorang pegi malam, dah tak nampak dah.. gelap je..


dan akhirnye kiteorang pon sampai kat tempat yang dimaksudkan... memang betul kiteorang kne parking kat tepi jalan yang kiri kanannye kubur cina.. tapi takdelah sebanyak seperti yang luna bayangkan tadi... luna nampak sikit.. tapi tatau lah, sebab turun je kete, jalan laju2 g kedai tu... bukan ape... lapaaaaaa.. hahahaa.. (bukan ape.. masuk tempat orang kan.. kenelah jage tingkah.. ye tak? lagipon time tu malam.. tak nampak sangat pon) hahha... nampak naw penakut! hahahhaha..

Banner Warung Boyan

dan terjawablah soalan tadi.. kenape die jual kat kubur ni.. sebabnya rumah dia kat sini.. dan pemilik warung ni adalah orang indonesia.. time kiteorang sampai tu.. memang agak ramai... menangis gak lah perut ni menunggu baksooooo... huhuhuu... lapaaaa... sooo.. tunggu punye tunggu.. sampai jugak akhirnye...

Extra Jus Anggur

Dah lama tak merasa air ni.. dulu... time study kat shah alam.. slalu order air ni tiap kali makan kat kedai pecel lele padang jawa... rasa rindu pulak.. jadik.. untuk melepaskan rindu... kita order air ni ok.. ihihi.. harga dia RM1.50

Bakso Su'un

Kecap & sos

soo.. inilah dia Bakso yang dikatekan sedap tu... dan jangan lupe letak sekali kecap & sos ni.. baru la ade oom! hehhee...  kat sini ade macam2 mee korang boleh pilih... harge die sume sama ja.. RM4.. luna pilih su'un.. tapi luna tak suggest la korang pilih yang ni.. sebabnye su'un tak serap kuah bakso tu.. jadik bile korang makan... tak terasa kat su'un tu... so better korang pilih bihun atau maggi... selain tu, ade jugak mee kasar...

✿ Location/Address 
Jalan Pujaan, Larkin, Johor Bahru, Johor


✿ Overall rate 
Taste : 3/5 
Cafe ambient : warung
Price : ekonomi
Service : normal
komen : boleh datang lagi, recommended!


nota tepi : time dalam kete... mengkekek gelak teringat cite pendekar bujang lapok... mambang tanah mambang angin.. kalo nampak ckp ape..?? coooobaaaaaannnnn... hahhahaaa..

32 comments:

  1. luna, awat mencabar sgt laluan nak ke gerai bakso tu? mmg lepas dari kuburan cina tu ada penempatan atau mcm mana?

    *bakso mmg my fav...tapi kalu dah laghu itu letaknya, errr tak payah makan pun takpe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ahh... lepas kuburan tu... mmg ade petempatan... luna rase macam padang jawa shah alam kot, yang kebanyakanye orang indonesia.. tak berape nak pasti la zilla, sbb malam kan time tu... hihi..

      Delete
  2. eh biar betul? memang kena lalu kubor cina dulu ker? tak de real picture eh? next time letak gambar dari kaw parking nak ke kedai ni ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik z... time luna pegi tu malam.. so gamba kat parking mmg takdelah.... tapi takpe.. luna dah google and update gamba yang dipinta! ihihi =D

      Delete
  3. Salam Luna..salam kenal....tak kotak nak shout..so kita komen kat sini..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. =) wahh... blogger terkenal datang sini.. tengkiu for drop by ke blog kamek yang tak seberape ni.. salam perkenalan juga ya...~

      Delete
  4. lorr rating dia 3/5 je luna? terbantut selera kita....baru ingat balik msia nnt nak gi try.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhikhik.... a ahla... maybe sebab luna pilih mee su'un tu.... kawan2 luna ckp.. dorg punye sedap.. tapi takpe... next time kalau luna datang try lagi sedap... then luna update lagi ye... hihih.. terbantut takpe.. jangan terkentut! hihihi =p anyway.. bile nk balik mesia tuuuu..????

      Delete
  5. kalau malam jgn di minta sis JM ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis JM.. kalau malam baru laa thrill sket... =p hihihi

      Delete
  6. dia bukak malam aje ke? nanti cuba tengok waktu siang.. kedai tu ade lagi tak... hahaha *gurau je*
    rindunya nak makan bakso yang sedap... kat kuantan ade satu warung tu.. sedapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaa.... time memule dapat tau pasal warung ni.. bende ni lah yang pertame terfikir kat otak! hahahahha...

      Delete
  7. tak pernah minat bakso... lagi nak carik kat kawasan mcm tu... serem dehhhh... ngak mau sih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhahahaha... time pegi memang seram sbb tak tau tempat die.. tapi dah pegi.. bantai makan jelaa...

      Delete
  8. yummy.. sedapnye bakso.. tapi jauh beno kalau nak mencariknye.. duh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. takpee... carik kat tempat izan je.. nak g sini jauh.. =)

      Delete
  9. Dah bertahun2 SS dok JB... Baru hari ni SS tahu... Kat kubur Cina pon ada Bakso... Ada terserempak dengan En. Cong tak? Keh keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... samelah kite! dah bertahun duk JB.. tapi baru tau kat kubo cine ade bakso!! dan disebabkan rare lah Luna datang terjah sini! takut letak tepi.. hahaha =p

      Delete
  10. Saya da pernah ke tempat ni. Mula-mula datang memang cuak. Sebab kawasan kubur cina. Memang da patah balik tapi desakan adik berani kan diri juga.

    Parking pun betul-betul depan kubur...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa.... kan! parking mmg kne betul2 depan kubur... hihi.. aishah pegi aritu malam ke siang?

      Delete
  11. member dah banyak kali sebut..kena cari jugak la hai

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhahaha... mesti curious nak tau kan... ok.. selamat mencube ye! =D

      Delete
  12. alahh...kenapa baru tahu..kalau saya tahu awai2..boleh la time saya pergi jb tahun lepas request dth sini...nmpk sedap ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. yang duduk johor ni pon baru tau... lagikan yang tak duduk johor.. tapi takpe.. next visit nanti cube lah.. hihi =D

      Delete
  13. hehehe kalo siang okay kot.. just bila malam tu jadi cem skeptical sket hehe.. kalo kubur orang islam bguih gak asal singgah bleh sedekah fatehah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha... tulaa pasal... ni kubor cine.. lalu jelaaa... jangan pandang kiri kanan..

      Delete
  14. Strategik betul lokasi baksonya ye...tapi kalau dah yummy + murah, kat ceruk mana pun orang akan datang cari :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahhaa... 'strategik' sangat!

      Delete
  15. tengok gmbar pun dah buat orang terliur. apetah lagi bila dapat makan kann. sedapnyaaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhehe... kalau dapat makan.. tak terliur dah la kan... hihihi =p

      Delete
  16. Berani jugak tu pi time dah malam...
    Kalau akak...memang x lah...
    Seraaaammmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhehe... ngan kengkawan... tak berani pon buat berani jelaa... =p

      Delete