Saturday, 1 November 2014

AYAM PENYET RIA

 Uit korang... watpe? ok kalini Luna nak buat review tempat makan best.. kelmarin Luna jumpe tempat makan baru.. sebab busan hari2 lunch tempat yang sama... dan tetibe lak teringin nak makan nasi ayam penyet... so opismate Luna suggest Nasi Ayam Penyet Ria..

Ayam Penyet Ria cawangan Angsana JB

Kalau nak tau inilah first time Luna try makan kat sini.. hahaha.. almaklumlah, baru setahun balik negeri tumpah darah.. before ni Luna study kat N9, Penang & Shah Alam.. kalau cuti pon takdenye sempat nak cari tempat makan baru... after balik semule JB, then barulah dapat survey tempat2 baru.. sikit2, lame2 jadi bukit kan.. hehe.. ok jom tengok ape yang kiteorang pilih..!

Air bandung, cincau laici & avocado

Luna pilih air avocado.. saje je.. teringat kat sorang kawan time stady kat shah alam dulu... everytime kiteorang makan kat Wong Solo atau Ayam bakar mas mono, die mesti order avocado atau nama indonesianye jus alpukat.. hehe.. die cakap sedap.. tapi Luna rase biase2 je.. cume jus alpulkat ni rare, jarang ade kat kedai makan biase.. so mestilah menjadi pilihan bagi orang yang y suke mencube terutamanya! hehe

Ayam bakar penyet

 haha.. niat asal memang nak makan ayam penyet... tapi ade pulak ayam bakar penyet.. haaa.. memang nilah yang menjadi pilihan hati.. rindu kot nak makan ni! setahun lebih tak merase.. heh heh heh.. dan akhirnye jumpe jugak kat JB ni..

Ayam penyet

opismate Luna pilih yang ni... siap ade kriuk2 ag! hehehe.. kalau korang nak tau, sambal die pedas giler.. tapi opismate Luna mak aih..... tatau la lidah die ni lidah ape... dah kebal kot... siap minta tambah sambal lagi! ahhahaa.. haaa.. dan tu tandenye ape?? tu tandenye... sedap lah! haha..

satu set makanan

tadaaaa...!! nilah die set menu makan tengah hari kami... aish.. tibe2 terliur n nak makan kat sane lagi lak! hahaha.. ha, nak tau tak ape yang lainnye dengan sup dorang....?? kat sup dorang ni, dorang letak seketul lemak dlam sup.. haa.. opismate Luna ckp kalo letak lemak, sup jadi lagi manis and sedap... haha.. mungkin lah kot.. sebab sedap je tekak ni telan.. hihi..

Hasil tangkapan

ok.. komen soal harga pulak.. mm.. pada luna harga makanan kat sini agak mahal... mungkin sebab Luna pernah try Ayam Bakar Mas Mono kat Shah Alam yang sama sedap dan lebih murah.. tambahan pula, ada service charge yang tidak juga tidak dikenakan die Ayam Bakar Mas Mono... apa2 pun, makanan yang kami pilih tidak dinafikan keenakannye... jadi tak ada rasa ralat untuk membayar.. cuma.. tak boleh hari2 lunch kat sinilah kan..... heheeee..


Untuk pegetahuan korang, Ayam Penyet Ria dah pun bertukar nama kepad Ayam Penyet Ori... tatau la ape sebabnye.. ikut suke dorang lah kan nak letak name ape kan.. hihihi... dan stakat ni dorang ade tige cawangan di Johor Bahru.. ok selamat mencube ye!



LOCATION & CONTACT
Ayam Penyet Ori Plaza Angsana : 07-2327053
Ayam Penyet Ori City Square : 07-2072355
Ayam Penyet Ori Plaza Aeon Indahpura : 07-6607692
FB PAGE : AYAM PENYET ORI


✿ Overall rate 
Taste : 4.5/5 
Cafe ambient : 2.5/5 
Price : quite expensive compare to the other competitive Ayam penyet restaurants.
Service : normal
komen : boleh datang lagi, recommended!


44 comments:

  1. Sedapnyer ayam penyet...Bunda belum pernah makan....
    Salam ukhuwah dari BUNDA....

    Selamat berhujung minggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. =D hehe Bunda.. kalau bunda buat, mesti lagi sedap kot! hihihihi..

      Delete
  2. adoi adoi. lapar nihh. kenapa ramai sgt buat entry pasai makanan nihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. =D hahahahhaa.... haa.. ape gi cepat2 g carik ayam penyet!

      Delete
  3. sekali ternampak entry ni daaaa..terus terasa.. tapi sabar2.. sebab puasa 10 Muharam hari ni...^__^

    sedap2 tempat korang makan ni ..Thanks korang..lepas ni boleh cari tempat ni..save alamat dan no.tepon..senang nak cari ... hihi...

    Thanks yunk...

    salam kenal dan ukhwah dari mommylina

    ReplyDelete
    Replies
    1. =D hihihi.. lepas ni kalau turun JB, bolehlah kesini..!

      Delete
  4. Replies
    1. =D hihi.. memang sedap... tapi nak datang JB macam jauh sangat kan.. cube area shah alam seksyen 7 kat ayam bakar Mas mono ataupun kat wong solo.. due2 restaurant ni harge lebih kurang... kalau nak murah... try carik ayam penyet kampung jawa.. Luna boleh confirm sedap n harge lebih murah sebab die kedai biase..

      Delete
  5. sedap ayam penyet.. kat area rumah akak ni ada gak tapi kureng sikit. bolehlah stakat nak lepas rindu. avocado ? oooh no i kenot telan avocado hahahaha.. sedap ke air tu.. tak creamy ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. =D hihihi... sis.. Luna pun tak brape nk suke sangat avocado ni.. cume teringat kat member lame tu yang order.. hahahhaa.. anyway.. avocado ni.. rase die boleh jadik sedap.. boleh jadik tak sedap.. pade luna biase je... still boleh minum lagi laaa.. hahaha.. nak kate creamy.. mmm... tak jugak rase creamy... tapi boleh la kot sikit... yang Luna bole sure sangat2... air avocado ni tak boleh hilangkan haus! hahahhahahaa.. maybe sebab die mcm sebatian yang pekat... soooo structure die mcm makanan baby yang dikisar hancur... haaa... ape kate sis try lak pasni..... ade bran? heheee...

      Delete
  6. Assalam...

    Selamat pagi....terima kasih sudi keTERATAK BUNDA dan sudi follow Bunda...anda follower ke 1400..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam.. hihi.. same2 kasihh..... wah... ade nombor keahlian ni.. ade GA ke bunda?? hahahaha.. men2 je... =p

      Delete
  7. singgah & follow sini...

    kat utara ni pun ada beberapa tempat yg menyajikan ayam penyet ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. =D hihi... tengkiu2 sis... dulu mase Luna kat penang xdan nk carik ayam penyet... carik char kuew teaw ngan pasembok je! hhihihi..

      Delete
  8. salam perkenalan...terima kasih sudi dtg singgah ke blog saya yer... nampak sodap ayam penyet ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan jugak =D tengkiu sudi singgah blog Luna yang tak seberape ni... hihihi =P kat oversea sane ade kedai ayam penyet tak??

      Delete
  9. alamak, jauh la pula.. hehe. tapi kat Bangi ada satu... Wong Solo. memang sedap.. ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh Amy... wong solo pon sedap jugak! Luna pernah makan kat Wong Solo Shah Alam.. hhihi =D p pricey sikit laa...

      Delete
  10. suka jgk mkn ayam penyet ni so try lah kat satu kedai tu..cuma x nk kongsi lokasi..x sedap langsung..ayam x fresh..ada bau sikit..ishh..sejak tu x jumpa lagi kedai yg sedap...boleh tahan harganya...x tahan tu service charge 10%?..tinggi sgt lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haish sis.. saba jela.. tapi area kl banyak tempat best.. boleh carik lagi tu... haa.. SC 10% tu yang geram tu... tapi nk wat cane.. nak pamper perot punye pasal.. ahhahaha.. =P

      Delete
  11. oooo macam ni yer rupanya ayam penyet ni..tak pernah rasa dan tak pernah tengok pun lagi..huhu..mcm best jer..nk kena try ni..thanks luna

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... yup... siti kne masukan dalam list must try! =)

      Delete
  12. ayam bakar penyet tu .. melting nyaaa kita tengok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa.... kan.... lagi melting kalau tengok time lapar..... haihhhh... meleleh ayaq liuq! =p

      Delete
  13. Replies
    1. hehehe... air tu kalau orang suke, best la kot... tapi yang penting banyak khasiat... orang kate baik utk kulit muke.. chewah! =D

      Delete
  14. Haritu masa gi JB memang makan kat resto ni. Sedap sambal dia. Xsilap kat cawangan City Sq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. =D wahhh! dah try ye! haa... sedap kan... aish... tetibe terase lapa lak!

      Delete
  15. Replies
    1. hehe.. kalau nampak sedap cepat2 carik... takut kempunan pulak.. hihi.. =p

      Delete
  16. Akak suka sangat ayam penyet! Sambalnya lagi pedas lagi sedappppp. Oh, lamanya tak minum jus alpukat! Terliur meleleh-leleh kat sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa betul tu! ayam penyet kalo sambal die pedas... lagi sedap.. baru kick! hihi.. kalo tak.. alamatnye tak datang lagi laaa... hihi

      Delete
  17. mmmm ingatkan sama dengan di penang. rupanya di Penang ayam Ori

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh... dah lame tak g penang... ayam ori tu tak same la dengan ayam penyet ori kan..? aRz dah pernah makan kat situ ke..??

      Delete
  18. air avocado macam menarik ja...bak skit

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehhe... memang menarik sebab rare.. bukan setakat rupe.. rase die pun rare...! =)

      Delete
  19. dekat tempat kita ni tak berapa sedap nasi ayam penyet dia. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inani.. jangan putus ase cari tempat yang best.. mane la tu nanti luna nk ke sane.. boleh advice =) hehe

      Delete
  20. Assalam luna,
    hokeyh
    itu ayam penyet memang mengiurkan tau3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam syg.. haaa... memang mengiurkan... weekend ni bole laa cari kedai ayam penyet =)

      Delete
  21. Wow...air tu..banyaknya layer.
    Nasi ayam penyet yang akak pernah makan & best ialah kat SuNway pyramid & kat Giant Nilai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.... best tak nasi ayam kat sane? lame dah tak g sunway piramid.. tpi dulu kalo pegi pon takde try makan nasi ayam penyet.. akak pernah makan yang buffet tu tak.. HARZ kot kalo tak silap... best jugak yang tu...

      Delete