Sunday, 24 May 2015

BATAM - DAY 1 - THE ZON FERRY TERMINAL JOHOR BAHRU - MISI MENGEJAR TIKET!

Full entry #lunajalan2 Batam CLICK SINI


ツ Assalammualaikum... hai korang!!

Arini luna nak share alkisah Batam yang dah lame terjeruk terperuk kat dalam draft ni haaa.. heh heh heh...

Beberapa hari sebelum ke batam, kiteorang ke Holiday Plaza untuk tukar duet sebab kat situ khabarnye boleh dapat tuka murah sikit.. dan ternyata betul! lagi satu my friend mmg biase tuka duet kat sane.. jadik boleh laa dapat nego the best price.. heh heh heh..

Mase tu kiteorang dapat tuka duet RM278 = 1 juta rupiah.. tapi kiteorang tuka sikit je time ni.. sbb dengar cite, kalau tuka kat batam lagi dapat murah... haaa... korang jangan laa korang wat camni.... better tuka siap2 kat Malaysia siap2.. nak tau kenapa... nanti Luna akan ceritekan next entry..


Sumber En google : The Zone Ferry Terminal

Sebenarnye.. walaupun dari kecik memang duduk kat jb.. belum pernah sekali pon jejak kaki kat The Zone ni... jadik, tak tau laa ape yang ade kat dalam ni... hanye dga cerite orang katenye kat sini murah... coklat murah.. bebas cukai la ape la... adekah cerite2 itu mitos? atau kisah benar? tak dapat dipastikan kesahihanye..

Kiteorang gerak dari JB hari sabtu... tapi hari sabtu tu kiteorang keje half day... soo.. sehari sebelum tu one of us dah check masa feri bertolak dari The Zone.. dan waktu paling ideal 230petang.. rushing giler kan..?? ahhahaha... tapi ape bole buat... terpakse lah...

Sumber En Google : Map

Mase hari sabtu tu, tetibe pulak hujan.. hati dah berdebar dah ni... kang ade lak yang kne cancel plan... p alhamdulilllah time kiteorang sampai kat The Zone tu, hujan dah berhenti... dan alhamdulillah jugak perjalanan kami dipermudah.. sampai aje kat The Zone, ade ferry yang dah nk bertolak ke Habour Bay... haa... selamat...! kalo tak.. kene mengunggu...

Tiket pegi dan balik..

Time tu MV Mutiara Mas ada buat promotion.. so tambang pergi balik hanya RM81.. normal price RM110 untuk 2-way tiket dan RM65 untuk one-way tiket..

Ha.. kenape kiteorang pilih untuk turun kat Habour Bay dan bukan di Batam Centre sedangkan... Batam centre lebih meriah berbanding Habour Bay yang takde pape..?? jawapannye... my friend cakap lebih dekat dengan Nagoya Hill.. Jodoh.. Bombay and London textile... hahhaa.. see.. nampak sangat motif ke sane nk shopping..!

Ni laa pemandangan selepas tejage dari tido.. banyak betul kapal!

Sesekali terlambung ombak, cuak jugak perasaan tu.. hehe.. sampai terjage dari tido yang lene! haha! betul laa pepatah orang tua2.. kalau takut dilambung ombak.. jangan berumah di tepi pantai.. haaa.... ada faham..?? 

Ferry yang kiteorang naiki tu bertolak lebih kurang 245ptg.. perjalanan ni ambil mase selama 1jam 45min... dan kiteorang sampai kat sane pade pukul 430ptg (waktu malaysia) bersamaan 330ptg (waktu indonesia)... aaahh..... legenye sampaii....!! alhamdulillah sekali lagi...!! 

Budak takut air

Bersambung..

25 comments:

  1. Fuhhhhh! Fuhhhhh! Buang2 habuk skit.... Aaaaaachummmmmmmm! Bersinnnnn!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa... dah bersih pon!!! tengkiu SS... hahahahhaha..... =D

      bizi laa wei.. ni pon tatau laa bile boleh habis episod batam ni..

      Delete
    2. cepat habiskan! SS nak baca!

      Delete
    3. insyaAllah sifu! =D eheheheh

      Delete
  2. ok..so tukar duit di sana lebih mahal.. turun dkt batam centre...tips bagus ni... feri murah ke..? berapa harga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.. memang tuka kat sane mahal.. baik elakan kecuali terdesak... feri murah sebab time ni ade promotion.. kalau tak promotion RM110 pegi balik =)

      Delete
  3. terkejut!!!! bukak je terus ada lagu Terima kasih CINTA...lagu tu utk sis JM ke...makacih hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... lagu khas tu untuk sis! =D

      Delete
  4. RM278 = 1 juta rupiah je....murah banget...kat sini RM350

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis.... ni oct2015 rm315 dah sejuta... pejam mate je laaa... >.<

      Delete
  5. rupanya x perlu ke Japan, India dan paris semua ada di Batam kih kih kih

    ReplyDelete
  6. lohh..tu je..pesal pendek sgt entri ni..ngak puas dong...budak penakot..yg mana..depan ke belakang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sama mbak Jari Manis. Pendek bangat sih entrinya ;)

      Delete
    2. sis JM : hahahaha.. yang depan tu lerr... mane lagi..
      kak Farrah : alaaa cikgu... kan dah cukup 200 patah perkataan tu... heh heh hehp =p

      Delete
  7. Datang menjenguk luna. Baru nak warming up baca dah bersambung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. kak farrah.... sambung ikut tempat.. senang nk refer nanti heh heh heh =p

      Delete
  8. Datang mengintai Luna nih! Rindunyaaaaa! Motif utama nak shopping tu yang mahal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. nk shopping kaen ela je kak.. buat baju raye kununnye.. =p

      Delete
  9. salam kenal ... dtg dr blog ss ... dah biasa dgr batam sbb asal johor .jadinya nak baca kisah batam kat sini ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi salam kenal Qaseh Vee.... tengkiu laa sudi baca kisah tak seberapa nihh.. =p

      Delete
  10. Knock! Knock! Luna,..lama dah akak stranded kat Batam Centre nih hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha... yang ni lawak kak!! siyesss!! luna gelak dulu sebelum datang selamatkan akak.. hahahhaha.. =p

      Delete
  11. mak aaaih.. bulan 5 lepas rupanya dia mula cerita entry Batam ni..
    patutla Kak Farrah dok demand dia sambung hahaha..

    ingatkan naik flight.. naik ferry rupanya.. rare ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahaha... kan... 5 bulannn dah tapi tak habis2... kesian kak farrah tak dapat check out lagi... stranded kat sini.. hahahha... =p

      naek ferry je... sebab dekat kak CT.. hehehe =)

      Delete