Tuesday, 26 May 2015

BATAM - DAY 1 - HABOUR BAY - SAMPEI JUGAK GUE!

Full entry #lunajalan2 Batam CLICK SINI


ツ Assalammualaikum... halooo!!

Gambar Gugel : laluan semasa turun dari ferry 

Sekali lagi.. minta maaf kepada semua, sebab kebanyakan gambar adalah ikhsan dari google sebab betri enset kong & tak bawak kamera... ingat boleh simpan sume memori dalam kepale... tapi ternyate tidakkkkk.. jom peluk dan nanges sesame... hhuhuhuhuuuuk!


Gambar Gugel : Ni pintu masuk arrival

Gambar Gugel : Korang kena cop pasport kat sini

Visiting form attendent ferry dah tolong isi masa dalam ferry, so apa yang kitaorang perlu buat bila sampai adalah.. catwalk kat sini tanpa rasa bersalah dan terus menuju ke kaunter arrival berjumpe dengan ibuk2 bapak2 imigration.. so korang ingat tau landmark2 nihh... senang masa depan nanti.. heheh..

So lepas je dengan imigration... kiteorang terus carik Money Changer... haha.. gejoloh betul kan?? haa.. cube korang teke berape tukaran rupiah time tu..???? RM292 untuk 1 juta! pengsan! haaa... jauh beze kan...? sebab tulah pada entry sebelum ni luna tegaskan TUKAR DUET DI MALAYSIA kalau korang taknak rugi!!

Tapi ape mau buat... nasi dah jadik buburr (tapi kalau betul ade bubur boleh jugak makan dan kenyang).. tapi kiteorang tuka jugak.. kalau tak tuka karang tak cukup lak wit.. so.. terpakse lah.. pejam mate dan hulur duet dan nanges dalam hati.... nampak duet terbang... nampak duet terbang.. nampak duet terbang.... bahahhahaaaaaaa....

Anyway... sebenarnye kat Habour Bay ni ade 3 tempat money changer... (tu pon tau mase time nak balik) so korang kalau rase satu tempat tu mahal.. boleh laa cube tempat laen.. jangan laaa gejoloh sangat cam kami ni... pengajaran2... huhuhu...

Dan lepas kiteorang tuka wit, kiteorang terus carik taksi.. haha..!! ya iyalah... kalau udah sampei di Batam.. conversationnya mesti ditukar dong ah! hahahhaa.. amacam? ok tak? boleh dapat A+ tak? hehehehhe... atau mungkin boleh jadik pelakon sinetron?? hahahha.. lebih laa tu kan!

sumber en google : Hotel Amaris di Nagoya Hill

Selama dua hari kat Batam ni, kiteorang stay kat Hotel Amaris yang luna book melalui booking.com.. tapi tanak cite pasal Hotel sekarang, Luna akan review Hotel Amaris ni di akhir entry Batam nanti k.. sooo tungguuuu... heh heh heh


Jarak dari Batam Centre ke Hotel Amaris sebenarnye takdelah jauh.. dan hanya mengambil mase tak lebih kurang 15 min... dan tambangnya sebanyak Rp50,000 = RM14.60. So tanpa buang masa, kiteorang terus mintak pak supir untuk hantar kami ke Hotel Amaris untuk check in..

Tak lama lepas tu, kiteorang pon sampai kat Hotel Amaris.. tapi ape yang tak syoknye.. pak supir cakap tak ada duet balik... aish.. mula dah diaa... kami pon yang malas nak banyak soal, mengiyakan sahajalah (sebenarnye kiteorang dah pernah baca beberapa kisah yang sama oleh blogger lain, jadi kami dah agak bersedia dengan adegan sinetron separti ini)... so... peringatan kat sini buat korang, pastikan korang ade duet kecil yang cukup untuk urusan bayaran taksi... takut kalo yang tak sabar dengan kerenah supir seperti tadi, boleh melayang luggage 48 inchi! hahahhahaa...

Then, kiteorang terus masuk ke kaunter reception Hotel Amaris untuk check in.. urusannya tak lama.. kejap je... then kiteorang masuk bilik campak2 luggage dan terus turun ke bawah.. untuk JJCM!! yay!! perut yang mmg dah lapar giler.. kat malaysia tadi tak sempat nk lunch.. memang menari2 lah cacing2 dalam perut......!!! hahahhahaaa...

So... nk tau ke mane kiteorang makan?? hehe.. bersambung pulak esok.... 

30 comments:

  1. Salam kenal... batam ni dekat ajekan... boleh buat short weekend trip. Sila sambung...blh tngk ape menarik di sini...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ツ salam kenal juga Farikica... a ah.. batam ni dekat dengan dengan jb... memang sesuai buat short weekend trip.. tapi maaf laa.. dah 5 bulan pon tak habis2 lagi tulis.. ehehe

      Delete
  2. 15 minit pon nak berkire ke? jalan kaki je laa... kah kah kah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena berguru skill 'membetis' daripada SS :)

      Delete
    2. SS : takot sesattttt....!!! hahahahahaha.. =p
      kak Farrah : haahha tulaa mmg kene berguru skill membetis... baru dapat jimat banyak!! heh heh heh =D

      Delete
  3. Kalu nak tuko duit... Baik tuko kat JB je laa... Kat Permas Jaya pon ada... Lagi murah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat permas jaya? nama kedai plis... lain2 currency pon ok ke SS?

      Delete
  4. luggage 48 inci? Nape tak cukupkan 50 inci? he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab 48 inci macam comel je... heheheh

      Delete
  5. pesal semua gambar dari google ni...x best arghh :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aahhahaa.. sori siss.. mmg tak banyak amek gamba... enset takde betri.. camere pulak tak bawak.. tu yang cari gamba gugel je... tak best kan.. alaaa... ni yang rase nk pegi lagi nih... ahhaha =p

      Delete
  6. kiranya kalau bayar taksi tu biar byr ngam2 kan...x perlu dorang pulang kan baki...bis tu berapa korang byr...60K ke 100k?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu trick nak masyukkk extra lah ye....

      Delete
    2. sis JM : memang kena banyar ngam2 sis.. tapi disebabkan takde duet kecik time tu.. kiteorang bayar 60K jugak...

      Kak Farrah : haa tula luna pn rase bende yang same kak... geram betul sebab rasa tertipu..

      Delete
  7. ishh....15 min je...jalan kaki x sempat hilang bau kentut dah sampai hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo sepanjang jalan kentut tak hilang... boleh pengsan sis! XD hahahaa..

      Delete
  8. melayang luggage ok lagi..risau nanti bapak taksi dh x boleh bawak taksi tu...kaki patah kih kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha.. naseb iman kuat di dada sis... =p

      Delete
  9. indon tetap indon . kat mana2 pun sama je style nak pau duit org kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin tak semua.. tapi sebab nila setitik rosak susu sebelanga Vee.. =(

      Delete
  10. Bila nak update blog ni Darling? Labah2 dah beranak pinak! Kah kah kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaa... saba laa darling... i tengah amek mood ni.... =P

      Delete
  11. I datang sini bawak vacuum! Nahhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaa.... tengkiu SS to the moon! XD hahahhaa...

      Delete
  12. Luna!!!!! oooo Luna...bila mau sambung ni..daru bulan Mei sekarang dah Nov masih lagi Batam Day 1..jgn jadi cam sis JM...almost entri masuk museum

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak larikkk.....!!! tulaaaa kalo kobis.. dah jadik kimchi dah kan... hahahhaha.. =p jap2.. luna tengah tulis ni... kekeringan idea la... tatau nk tulis ape...

      Delete
    2. Haaaa...pat..sis JM tggu nk serang je ni

      Delete
    3. hahahah.. takpe sis.. bia luna serang sis dlu.. :P

      Delete
  13. adeh.. memang kalo kat sana takdak alasan lain ke depa nak guna.. xdak duit tukar la apalah..
    sajalah tu.. awat spanjang hari dia angkut nyamuk ke naik taxi ? ngek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa kann.. so pasni kak CT kne pastikan ada duet kecik ye... :D

      takit nyamuk pon tanak naek teksi dorg sbb dah bleyh bau tipu.... :P

      Delete