Wednesday, 7 January 2015

KEK BATIK

Assalammualaikum.. hai korang!

kali ni nak share kisah rajin di weekend yang lalu.. hahaa..!
ok.. ni die.. Kek Batik in the house yaw! resepi paling SENANG di dunie.. hihi..
Sebabnye.. kurang setengah jam dah siap! hehe...



Bahan2nye adelah seperti berikut...
250g Buttercup  1 Tin Susu Pekat
1 pack milo size paling kecik ✿ 1 pack biskut marie (original flavor)

Pertama sekali, korang masukan Buttercup ni dan cairkan pada suhu sederhana.. Luna masukan je semua.. boleh jugak kalau korang nak potong butercup ni kecik2 kalo terlebih rajin.. secare logiknye cepat la sikit die cair ye tak? hehe..

Dah sudah cair Buttercup tu, then korang masukan susu pekat tadi dan kacau sebati... senang je kan? tutup mate pon boleh buat.. heh heh heh... 

Ok.. bile dah susu pekat dengan butercup tu dah mesra ala2 bob AF... korang boleh masukan milo... masukan sikit2 ye kawan2.. dan mesti terus kacau dan kacau dan kacau lagi milo dengan sebatian tadi  sampai lebam sebati supaya tak berketoi2 milo tu nanti... 

Dan inilah hasil dari penat mengacau.. korang akan dapat hasil yang macam ni.. tapi kalo tak dapat macam ni, teruskan usehe mengacau tadi laju dan lagi laju yek! anggaplah ni exercise tangan.. 2 in 1.. pendek kate bolehlah gym free.. panjang kate kite putaq lagi halimmmmmm...!  

Hokeyh.. ke step seterusnye.. korang bolehlah masukan biskut marie... pijam jap sudip kak mona, gaul sampai rata, adil dan lagi saksama...

Dah gaul rata biskut marie tadi... so pindahkan dalam tipuware tapauware tupperware. sebelum tu korang letak la plastik kat bawah tupperware.. so nanti dah keras korang senang nak kluarkan dan potong.. takdelah menjejes air liuq sebaldi, baru dapat kluakan kek batiknye ye tak? heh heh

kalau korang tak suke fesyen empat segi... boleh jugak korang bungkus ala2 dodol.. so nanti hasilnye akan berbentuk bulat... kalo korang nak buat bentuk lain pon boleh.. ikut laa kreativi memasing... jangan korang terus bungkus dalam mulut sudahlah.... kang laen laa pulak jadiknyee.. ok.. dah siap membungkus.. korang masukan dalam freezer... so tunggu laa dengan sabar... 

Sebab Luna terlebih sabar... so luna biarkan semalaman... so ni laa hasilnye bile dipotong... memang laa takde corak batik bunge2 macam kain batik mak kite..... tapi jangan risau.. korang boleh panggil die kek pelikat jugak.. takpe kot.. takkan lah pasal kek pon mak kite nak kecik ati kan... dah memang nampak macam corak pelikat.. nak buat macam mana kan.. heh heh...


ツ ok selamat mencube!

71 comments:

  1. Laaaaa.... kain batik nye mana? nape tak masuk sekali dalam kuali.... Barulah batik namanyeee... Gurau je.... He He He....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhahaha... ade tepikir gak nak wat camtu.. boleh terus melekat corak die kan! hahahaha =p

      Delete
    2. hahaha si SS dgn kain batiknye =D

      Delete
    3. mcm cucur badak la SS..dimanakah kebadakan dia..

      Delete
    4. anamizu : hahaha.. nampak je SS ni rock n roll.. tapi dalam hati ade gaye warisan wanita terakhir tau! hehe

      zarul : badak dah pupus tu yang tinggal name je.. hehe

      Delete
    5. ZF mengarut tanya pasal cucur badak hehehe

      Delete
    6. aRz MoHa cubela terangkan kat ZF.. hehhe

      Delete
  2. kurang setengah jam dah siap... tu yg pakar masak... kalau yg tak pandai masak kek ni harus lah terkial2 berjam2 nak siap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... first timer take time sikit kot... pastu dah second third forth and so on.. ok laa tu.. hihi.. tapi kalo cam najib ni yang salu masak, ok kot..... tah2 15 min dah siap! hihi =p

      Delete
    2. tu masak cengkodok yg laju... masak apa kuih pun tak pandai lagi lah yg manis2 ni memang fail... makan jer yg pass

      Delete
    3. nanti pass kat luna jugak tau nak jugak rase cengkodok tu..! cewah.. macam pass batten lak! =D

      Delete
  3. Sedapnye.. Dah lama budak monolog tak balik minta tolong mak masakkan. HuHuhu.. salam kenal. Jom follow budak monolog http://livegraffitistreet.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa... pasni takyah la suruh mak.. buat sendiri jela... senang je ni.. =D

      anyway iolsss follow back.. tengkiu for visit ya! =D

      Delete
    2. Saya yang 3 orang anak ni pun mak yang buatkan.

      Delete
    3. hehhehehe.. biasela tu dr shikin.. manje2 ngan mak kan..

      Delete
  4. kek batik ! dap3! kek paling sng buat kan luna hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa.. paling senang dan paling cepat ngap! =D

      Delete
  5. cantik! pandai susun. makan sejuk2 sedap ni~

    ReplyDelete
  6. uuuish sedap ni.. kek batik ni letak la adunan cem mano pun sodap.. telan air liur ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ahh... betul3.... sebab tu laa luna ckp senang nk buat.. =D nah tisu kesat air liuq! hihi

      Delete
    2. akak tengah diet ni tak boleh nak makan suka suka hati.. kena gigih sbb nanti nak jadi bridesmaid kawan kena lawa hahahaa

      Delete
    3. Betul tu CT.
      Dulu kawan buat masa kat kolej. Letak koko..letak milo. Tambah...tambah..banyak2 ikut sukatan sendiri.
      Memang tangkap leleh.

      Delete
    4. kalo cakap time blaja.. mmg banyak sangat yang manis.. megi takde telur pon sedap! =D

      Delete
    5. tak ada orang nak buat kek batik cheese ke ? miahaha..
      skrang kan semua nak cheeese..

      Delete
    6. kak CT : ohhh.. ade eh kek batik cheese.. hahaa.. luna ni setahun jagung je... tak pandai nk invent kek perise baru.. hahahahhaha..

      Delete
  7. Sedapnye... wawa pernah buat, tk terpk plak nk letak plastik.. jenuh jugak nak memotongnya...")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, Wawa. Good idea kan balut ngan plastik macam tu :)

      Delete
    2. hehe... tu dari experience yang lepas..... time memule buat dulu takde letak plastik.. time nak potong, mak aih.. gigih! sampai nak meleleh air liuq dibuatnye... kkikikii =p

      Delete
    3. sumbat dalam plastic senang nak bentukkan ikut bentuk yang kita nak..
      panjang2 nanti potong bleh jadi bentuk lemang..

      Delete
    4. kalo rase nk makan lemang, wat je macam ni.... pejam mate pastu anggap je ni lemang... hehehhehehee... =p

      Delete
  8. Replies
    1. hehehhe... ni time mood rajin....... kikikii... =p malu ai!

      Delete
    2. ZF saya pun rajin juga. Kalau ada org buat saya rajin makan la

      Delete
    3. hahahahah... yang tu sume orang rajin arz! =D

      Delete
  9. wuuu.. sedap kan kek batik.. lame xbuat.. huhu.. act done follow blog awak.. #29

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. boleh buat pasni.. mesti mak suke! hhihi =D

      tengkiu for visit ya ieyka... jap lagi ioulss buat visit pulak! =D

      Delete
  10. Omnomnomnom tergodanya tengok kek batik tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haip.. biase ni kek batik... cucuk kang nanti ngan garfu gode2 farrah! eh? hhehehe =p

      Delete
    2. terliur dah tgk. ditambah kalau dlm keadaan sejuk

      Delete
    3. jangan di tengok.. makan je... =D

      Delete
  11. Alolo rajinnya. kat rumah ni pun ada.
    Tapi, mak yang buat. Balik keje tinggal nak telan je xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. malu la pulak kne puji rajin.... hahahhahahahhaha... >.< =D

      Delete
  12. hye Luna, kak ana pun suka buat kek batik biskut marie ni, ringkas dan mudah je kan...was here jenjalan petang sabtu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa kan.... senang je kan kak ana... sesimple 1 2 3... hihihi tengkiu kak jenjalan sini... tunggu luna jenjalan ke sane lak tau =D

      Delete
  13. semudah ABC pun sis JM x pernah buat lagi kek batik berbatik nih..nampaknya raya nati leh try...ahahah nampak tggu raya jo

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat jangan tk buat sis JM. Kat korea tak ada ni tau haha

      Delete
    2. Raya Cina ke JM? He He He...

      Delete
    3. SS : ehehehe...boleh sajo...

      Delete
    4. Arz nyakat Sis JM! Betul,..semudah ABC ke sesenang 1 2 3 ke kalau seru nak buat tu tak datang, penyakit M memberat,...makan angin je lah :)

      Delete
    5. kne wat ni sis JM.. pandai arz bagi idea... kat korea takde, mesti laku! sambil travel sambil bisnes.. hahahhaa..

      Delete
    6. a'a kan alang-alang habiskan duit di sana. jual pulak tambah income hehehe

      Delete
    7. tapi JM... kalo betul2 laku.. terus duduk sane.. bukak cafe ngan guesthouse... nanti kiteorang ramai2 buat trip dari mesie ke korea.. hehehe =D (berangan no 1)

      Delete
  14. Replies
    1. dulu kek feveret jugak.. tapi dah pandai buat, tak jadik feveret agi dah.. hihih =p

      Delete
    2. kek ni kalau duduk depan tv. perghhh memang layan. kena pula baru keluarkan dari peti ais memang awesome

      Delete
    3. hehhehe... jangan tertido je time makan tu sudahlah.. kang jari kene ketip semut! heheh

      Delete
  15. senang kan buat kek batik ni. semudah ABC . heheheh. nak buat lah. biskut marrie ada dejat dapur tuu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. dah buat lum Inani..????? meh nak rase lak air tangan Inani.. =)

      Delete
  16. Assalam luna,
    salam perkenalan yer :)
    akak pun suka buat kek ni
    tak yah baking kekdahnya
    sonag he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam.. hehe.. a ah.. kan.. takyah nk baking! paling mudah paling simple... barang pun barang yang sentiase ade kat umah.. =)

      Delete
  17. salam perkenalan.... senang gak buat... tapi milo tu yg kurang kita makan... kalau tukar dengan coklat ok tak... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan.. tengkiu sudi singgah sini Cik Ash.. ohh.. boleh rasenye.. cume nanti rase die lain sikit la kot.. =)

      Delete
  18. Salam Luna...

    macam2 cara orang buat kek batik ni yer...nanti bolih bunda cuba yang ni pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bunda.. =) a ah... resepi ni luna tengok banyak version.. ade yang gune tepung.. ade yang tak letak butter.. macam2... so nnt cube bunda try yang ni.. boleh compare rasenye.. =)

      Delete
  19. Kalau menjejes air liur langsung bertambah perisa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaha... a ah.. perisa asli! =p

      Delete