Friday, 8 November 2019

JALAN-JALAN MELAKA 2019

Assalammualaikum... hi chuoolss...

Harini tangan macam rajin nk menulis, trip kalini ringkas je, 3h2m.. tak banyak gerak & xtvt banyak di dlm apartment je (sbb apt ade mini waterpark). Fokus kami untuk bawak anak mandi2. So sape nk pegi Melaka dan sesuai dengan agenda seperti kami, meh baca sini!


🐯 🐵 🐴 ZOO MELAKA 🐦 🐪 🐊


Siapa je yang tak tau Zoo Melaka kan? Tempat tarikan utama bagi mereka yang ada anak kecil.

Tiket masuk bg warganegara, dewasa adalah rm20, 60thn ke atas rm15 dan PERCUMA bg kanak2 bwh 4thn. Harga ini sudah termasuk Tram. Boleh rujuk gambar untuk lbih detail.

Chuols bole gunakan kemudahan Tram sebanyak mana yang korang inginkan. Ada 5 pitstop utk korg turun naek iaitu di main entrance, harimau spot, Gajah spot (lagi 2 tak pasti).

Jika anda perlukan lebih privacy bersama keluarga,  nak turun naek ikut suka, penerangan lbih lanjut salasilah asal usul & nama manja haiwan haha boleh juga menyewa Buggy Car rm100 utk 2 jam.

Aktiviti menarik perhatian kami yang bole dilakukan oleh anak2 :
1.) Beri makan kuda dan unta. Makanan kene beli ya.. rm5/bakul. Dapat lbih kurg 8-10 potong carrot. Kami dapat beri makan kuda je sbb da abes bg mkn br pasan ade unta seko kat hujung.
2.) Naek kereta kuda / kuda. Yang ni kami tak sure berapa bayaranya sbb tak try.. anak kecil lagi.. hehe
3.) Beri makan zirafah atau gajah. Ok yang ni FREE ye! Bole redeem dekat pondok tepi kandang tu. Tp korang hanya bole redeem sekali. Maksudnya kalau da redeem kat zirafah, kalau nak bg mkn gajah korg kene beli laa makananya dan sebaliknya. Tp my suggestion, kalau kaunter zirafah dah open utk beri makan, korang pilih jela yang tu (kita akan jumpe lokasi zirafah dlu, baru gajah). Sbb takut2 jd mcm kteorg, konon nk bg mkn gajah, tp gajah tak tanak makan.. jadinya terbazirlah feeding free tu.

Makanan/jajan tidak boleh sama sekali bawa ke dalam ya. Hehe.. biaselah marketing kan. Tapi jgn risau, kat dlm ade jual air.. tp kteorg tak beli pun.

Info tambahan, setelah contract pertukaran tangan daripada sykt swasta kepada kerajaan negeri, jd kerja2 penyelenggaraan dan naek taraf sedang dilakukan. Nasihat kami, jangan letakan expectation yang tinggi semasa melawat Zoo Melaka pada waktu yang terdekat. Apapun kalau da masuk, make sure korg enjoy every single second kt dlam tu ya! Itulah cara terbaik utk pastikan tiket yang kita bayar itu berbaloi.

Kepada Zoo Melaka, teruskan berusaha utk berikan y terbaik kepada pengunjung supaya kami sentiasa rasa ingin datang lagi


🏊‍♂️ 🏊‍♂️ 🏊‍♂️ PARKLAND RESIDENCE @ SUNGAI MELAKA 🏊‍♂️ 🏊‍♂️ 🏊‍♂️


Ini adalah apartment yang kami tempah melalui booking.com dan inap selama 3hari 2malam dengan bayaran sebanyak RM444.89 termasuk sarapan. Secara kasarnya mempunya 3bilik tidur dan 2 bilik air, sangat sesuai untuk 8-10 org. alhamdulillah saya sangat berpuas hati dan ratenya 9/10, so chuols patut cuba!

Untuk maklumat tambahan, kami inap di blok A di mana pemandangan luarnya menghadap Sungai (i rasa sungai Melaka la kot, yang ni tak kaji haha). jika inginkan apt yang menghadap ke swimming pool, bole request dengan owner apt di block B.

Details :
FB : RF Homestay Melaka​
Booking.com : RF Homestay Melaka
Host : 0196263374 (Puan Faridah)
Lokasi :

Untuk lebih detail, bole baca review di bawah, review yang sama yang iouls hantar di booking.com :




🍛 🥥 🍸 FOOD & SHOPING 🛍️ ⛱️ ⚽


⛱️ Pantai Klebang ⛱️

Bila singgah ke Pantai Klebang ni.. rindu pula dgn Pantai Lido.. alangkah baik jika Pantai Lido masih ada

Kami tiba di sini agak awal ketika matahari masih terik menyinga. Jadi sementara menunggu matahari melabuhkan tirai, kita pusing2 pantai Klebang ni cari makan hehe.. sempat lah kami cube Coconut Shake Klebang (rm3.20/cup). Sedappp chuolssss.. Hilang ngences! Haha! tapikan.. tapikannn.. kalau xde ketul2 kelapa tu.. smooth je mcm ice blended tu ag best kot.. hehe

Keria Gula Melaka Antarabangsa Haji Jalil (rm6/10pcs). Memula nk beli Keria Hajah Rahmah, tapi panjang sgt org que.. tak sanggup nk tunggu haha! tpi org jb sekarang pun da bole dptkan Keria Melaka JB yang tak kalah sedap tau.. chuols bole cari di Taman Suria (rm2/5pcs).. beze harga setanding size ye chuolsss

Bila dah redup.. barulah bawak si hero kecik main kat playground.. beli jiwa la kononya hehe! Dgn angin bertiup sepoi2 bahasa, mmg sgt sesuai main layang2.. bole beli layang2 di kwsn berhampiran. Foodtruck pun banyak tau.. so takyah risaulah kalau haus atau lapar. Macam2 hado! Kalau perati, suasana kat sini tak ubah mcm Pantai Lido dolu2.. rindu pulak!

Sebenarnya kami nak berphotoshoot & naek ATV di Pasir Cantik klebang tapi tak kesampaian. Kami difahamkan tiada lagi kemudahan 4x4ford utk ke kawasan y tersebut sejak setahun yang lalu dan perlu berjalan kaki lbih kurg 15min utk smpai ke sana..

🛍️ Pahlawan Walk, Bandar Hilir 🛍️

Seterusnya kami ke Bandar Hilir, ahahah.. bukan jalan2 pun.. tapi masa untuk sshhooopppingg... hahhaha.. perempuan kan... biasalah.. kalau dtg melaka ni.. mesti la cari speciality die kan untuk dibawa pulang sbg ole2.. yang utama mestilah Belacan, belacan ada dua jenis tau.. satu yang dah bakar, satu lagi yang belum bakar atau org melaka panggil belacan kepal. Belacan yang dah siap bakar mahal la sikit (rm10/3pcs), belacan kepal (rm10/4pcs), rata2 kedai jual rate yang sama, bezanya pada packaging.. ade yang nipis ade yang tebal, so rajin2 la tebalkan muke utk survey dulu sblm menyesal selepas membeli.. ehh yang ni lagi tebal lg besar tp harga sama??? hahhaha.. no no no!

selain itu boleh kami beli gula melaka, gula melaka ni ade banyak jenis.. yang kami beli yang kecik je.. yang ni ade campuran dengan gula pasir, sbb tu texture die agak keras harganya rm10/4@3pcs.. kalau yang jenis timbang rm18/kg boleh dapat lebih kurang 6-7 biji yang besar tu.. texture die mmg lembut dan mudah cair kalau kena panas. kalau ikutkan hati mmg nk je beli.. tapi tak apalah.. lain kali aje.. hihihi..

cencaluk udang pula skrg ada 2 jenis, yang jenis pedas dan tak pedas (asli). kalau asli rm10/3btl yang pedas kalau tak silap rm10/2btl. kite amek yang asli je, nnt potong cili sendiri je kalau nk pedas.. hehe. terbaru, cencaluk sotong.. rm10/btl.. kite amek 1 je, nk rasa.. org kedai tu ckp sedap.. hahhahaha.. so utk elakn dari teringat2 bile da balik jb, so kite amek laa satu.. hihihi.. tapikann... tapikann.. setelah balik n rasa sendiri.. i prefer cencaluk udang is more better... ehehehe!

laen2 dodol & wajid sirat kecik rm10/500g; lepastu kami campur2 cakar ayam, dodol, wajik sirat, kacang tumbuk ntah ape dah lagi rm10/packet.

lps barang kite da satle.. lanje la ank bola seketui.. ade kedai yang jual rm18.. ade yang rm15.. ade yang rm13.. haa nampak tak permainannye tu? bende yang sama tau... sabau jelaa mak.. kite beli 2 n dapatlah rm25/2balls.. alhamdulillah rezeki.. suke la anak.. terus senyum sampai ke pipi.. baru boleh jalan tanpa merengek


🍛 Asam Pedas Kota Laksamana 🍛

lepas dah shopping... perut pun dah lapar, kami pun cube asam pedas kat Asam Pedas Kota Laksamana.. lepas da kenyang kami singgah umah abg kami lak.. melawat anak buah.. men redah je.. sampai2 umahnye gelap.. muke husband da cedeyh.. yela lame tak jumpe abg nye.. naseb call dpt, katenye da nk sampai umah.. haha! kalau dah rezeki nk jumpe, tak ke mane kn..


🍛 Warung Roti Canai Dapur Arang 🍛

Pagi esknye, kami sempat singgah ke Warung Roti Canai Dapur Arang yang feymes! nk amek gamba, segan pulak.. kami tgk jela dari jauh.. hahhahahaha.. mase kami dtg tu, akak tu suggest Roti Dol (roti kosong carik2, curah kuah banjir kat atas & dua bilik telur goyang.. Fuh! sedap! kenyang! tersandarrrrrr.. hahahhahah


🛍️ Medan Samudera, Bandar Hilir 🛍️

sebelum balik JB ckp ngan husband, nk singgah beli baju.. hahhahahahhaa.. jadi kami pun singgahlah kat ape jalan2.. mak terbekenan pulak dengan seluar tidur, kite pun join la sekaki hehe (kalau kat vietnam dlu kami paggil semuar gajah.. depa jual rm7 selai mse kat vietnam) tapi yang ni kualiti die baik sket (kain cotton), buka harga rm30/pcs. kami dapat rm50/2pcs.

Jalan depan sikit, nampak topi, kalau kat zoo negara haritu rm18-13 ok..! kami beli banyak, dptlah rm10/pcs! ape lagi mmg laju la kami grab! anak pulak dapat pistol kayu rm7.50/pcs (kami beli 3 dapat rm15 hehe), baju gown baby rm10 & beg perhiasan rm10.

Sampai di hujung.. akhirnya jumpa juga dgn baju 'company' alaa baju tidur nampak ketiak tu haa.. hahahahha.. kat sini cantik sikit kainnye, harga pun bole tawar jika beli banyak. sebelum ni di kedai yang laen ada jual kain linen rm13/pcs tp coraknya kurang menarik. Di kedai hujung ni, kain linen (licin) rm50/3pcs. kalau nk cotton, corak batik pon ade.. rm100/3pcs, tapi beli yang biasa je.. linen je.. dapatlah rm130/8pcs. last sekali beli blause utk ibu & mak rm60/2pcs. yang tak tahan tu.. igt da habis belanje.. nk klua kedai tgk mate terbekenan lak ngan skirt corak batik tu.. memule ckp takpelah.. laen kali je beli.. ehhhh.. dah masuk kete kua balik.. beli jugak.. risau balik jb tak boleh nk lelap mate hahahha.. sabo jela hahha.. yang bestnye skirt tu dapat rm30 (asal rm35) die bagi sama harga dgn blouse.. ok kami pon balik dgn gumbiraaa

sooo dah nampak kan caranya? kalau beli banyak, dapatlah harga murah.. jadi boleh laa sama2 share rezekinye.. harga kat atas ni untuk rujukan di masa akan datang. manalah tau kalau2 nk ke sana lagi kan.. moga turut bermanfaat pada korg yang sudi membaca


🍛 Warung Roti Canai Dapur Arang 🍛

selepas semuanya happy membeli belah, kami pon berangkat ke muar, tapi mcm biaselah.. oleh kerana da banyak tenaga guna semasa beli dan belah tu.. jd perut pun berkeroncong.. mak abah nk makan nasi.. kami nk makan mee bandung.. ha! mujur ada kedai yang jual kedua2nya sekali.. korang tgk gamba eh.. mee bandung die mmg sedap tau! cube la try..! sedang elok kami nk balik, ade pulak yang jual buah dukong, manis pulak tu.. sepastik rm10..rezeki kamilah

sebelum pulang ke JB, singgah umah ayah di muar.. cucu kehmain gembire dapat bawak balik hasil.. mangganye lain.. pisangnye laen.. lari ke depan.. ke belakang.. tenaga atlet btl! mommy jugak yang lepak nk kejar.. petang sikit, kami beransur pulang dan sampai JB lbih kurang 930mlm.. alhamdulillah selamat sampai.. yaahooo esoknye kami keja! sekian..

p/s Terima kasih daddy bawa kami jalan2.. semoga rezeki semakin melimpah ruah dan tidak putus2.. amin.. we love you ❤️

No comments:

Post a Comment